
Sos po żydowsku
Któż nie kocha smakowitych i aromatycznych sosów. Nie lubię używać kupnych mieszanek, czy dipów. Po pierwsze mają dość dużo pustych kalorii. Po za tym mają również niepotrzebne barwniki i konserwanty, a tego należy się wystrzegać. Cóż, nie pozostaje nic innego, jak samodzielnie przygotować swój własny sos. Do makaronu, kaszy, ryżu, chleba, frytek tradycyjnych lub tych przepysznościowych warzywnych, o których wspominałam wcześniej, o tutaj.
Składniki:
- 1 pomarańcza
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka miodu (wielokwiatowy lub leśny będą idealne)
- 1 łyżka drobno posiekanych płatków migdałowych
- sól, pieprz, kurkuma
Sparz pomarańczę, następnie zetrzyj na drobno skórkę i wyciśnij sok. Do soku dodaj miód, jogurt naturalny i migdały. Wymieszaj dokładnie i gotowe. Można jeszcze doprawić solą i pieprzem, a dla koloru dodać kurkumę. Tego rodzaju sos idealnie sprawdzi się, jako dodatek do ryby, ryżu lub pieczonego kurczaka z warzywami. Dodatkowo jest niskokaloryczny – 300 kcal w całej miseczce (ok 330 g).

Piwna zupa z miodem
Może Ci się spodobać

Jadalne owady w aspekcie żywieniowym
28 lutego 2019
Najczęstsze absurdy dietetyczne
25 listopada 2018