Zupa z botwinką

Czerwiec jest najlepszym sezonem na zbiory młodych buraków i botwinki. Można z nich przygotować pyszną zupę, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Szybka, tania i niezwykle prosta. Sprawdźcie sami!

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki (100 g)
  • 1 burak (100 g)
  • 2 młode marchewki (150 g)
  • 1 młoda pietruszka (50 g)
  • 2 młode ziemniaki (150 g)
  • 1 cebula dymka (20 g)
  • natka pietruszki (20 g)
  • kiełki buraka (20 g)
  • 1 l wody lub bulionu (warzywny lub mięsny)
  • 1 opakowanie kaszy jaglanej (100 g)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego gęstego (80 g)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek (10 ml)
  • sól, pieprz

Wszystkie warzywa (oprócz natki pietruszki i kiełków oraz cebuli) umyć i w razie potrzeby obrać lub oczyścić. Następnie pokroić w kostkę i wrzucić do wody lub bulionu. Dodać sól i pieprz. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do miękkości.

W międzyczasie w drugim naczyniu ugotować kaszę jaglaną al dente w nieosolonej wodzie.

Pokroić cebulę dymkę w piórka i zeszklić ją na patelni na oleju rzepakowym lub oliwie z wodą. Następnie wrzucić do gotujących się warzyw.

Do ugotowanych warzyw dorzucić kaszę jaglaną i zagotować.

Zupę podawać na gorąco lub zimno z łyżką gęstego jogurtu naturalnego, udekorowaną pokrojoną natką pietruszki i kiełkami buraka. Oczywiście można również ugotować jajko, aby zupa nabrała bardziej tradycyjnego smaku i była bogatsza w aminokwasy egzogenne.

Z podanych ilości powstały 4 porcje zupy. 1 porcja (250 ml) zawiera:

Wartość energetyczna: ok 184 kcal

Białko: 6,2 g

Węglowodany: 30,5 g

Tłuszcz: 4 g