Ziemniaczane hamburgery

Przygotowanie ziemniaczanych hamburgerków wymaga troszkę więcej czasu, ale warto. Idealne na pożywne śniadanie lub kolację po treningu. Można je nawet przewozić w pojemniczkach i odgrzewać w mikrofalówce w pracy. Stosując mąkę bezglutenową, mogą stać się również idealnym daniem dla osób z celiakią lub nietolerancją glutenu, czy alergią na gluten.

Składniki:

  • 1 ziemniak
  • 3 lub 4 łyżki mąki (pszenna, żytnia, kokosowa, amarantrusowa, jaką wolicie)
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 1 liść sałaty
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 plaster sera żółtego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki musztardy dijon

Przygotuj placki ziemniaczane. Do tego celu obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z cebulą i czosnkiem. Do miski dodaj wszystkie starte warzywa, mąkę, sól, pieprz i odrobinę wody, aby uzyskać gęstą masę. Następnie rozgrzej na patelni teflonowej olej (możesz też użyć oleju kokosowego) i usmaż z każdej strony po 2 placki. Placuszki przełóż na talerz pokryty papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Później przełóż je na talerzyk, na którym będziesz podawała danie. Na jednym placuszku umieść ser żółty.

Pokrój pomidorki, rozerwij liść sałaty. W małej misce wymieszaj musztardę, miód i przyprawy. Możesz też dodać trochę szczypiorku, czy zielonej cebulki. Gotowy sos wymieszaj z sałatą i pomidorkami. Następnie nałóż na placuszka ziemniaczanego z serem żółtym. Przykryj drugim plaskiem i gotowe.

Jak wszystkie moje przepisy: szybkie, proste, kolorowe i mało kaloryczne. Tylko 360 kcal!

Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do środka, czy na wierzch dodać kiełki lucerny, słonecznika lub cebuli i posypać całość uprażonymi nasionami dyni lub sezamem.