Wyborna pasta z ciecierzycą i dynią

Z ugotowanych nasion strączkowych można przygotować naprawdę niesamowite potrawy, które zachwycają smakiem i zapachem. Są z jednej strony pyszne i odżywcze. Posiadają pełnowartościowe białko, które najlepiej wykorzystywane jest przez nasz organizm do budowy komórek i ich regenerację. Mają pełno błonnika pokarmowego, i węglowodanów złożonych, które zapobiegają przed nagłymi skokami insuliny oraz poprawiają trawienie. Dają uczucie sytości. Strączki to również bogactwo wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, jodu, NNKT oraz witamin z grupy B. Z drugiej strony są niezwykle łatwe w przygotowaniu i nie za drogie, w porównaniu z mięsem, czy rybą.

Dzisiaj chciałabym zaprezentować super szybką pastę do kanapek z ciecierzycy i dynią.

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 400 g dyni obranej i pokrojonej w kostkę (przed ugotowaniem)
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego lub kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu

Obierz dynię i pokrój ją w kostkę, a następnie ugotuj w wodzie/na parze lub upiecz w piekarniku do miękkości. W międzyczasie ugotuj ciecierzycę, odcedź i przełóż do blendera. Dodaj dynię, miód, przyprawy, ocet i olej. Całość zmiksuj. Jeżeli powstała masa jest zbyt sucha, dodaj odrobinę wody. Gotową pastą możesz smarować chleb, bułkę, chlebek ryżowy, co tylko chcesz. Możesz również zastąpić olej masłem orzechowym (najlepiej tym samodzielnie zrobionym lub kupnym 100% orzechów).

Są to ok 4 porcje. Jedna porcja zawiera (ok 100 g):

Wartość kaloryczna: ok 213 kcal

Białko: 8,4 g

Węglowodany: 24,6 g

Tłuszcz: 7,8 g

Oczywiście jest to słodka wersja pasty. Rozumiem, że nie wszystkim może jednak ona odpowiadać. Innym, dość ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie takiej pasty na słono. Poniżej przepis.

Składniki:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 400 g pokrojonej surowej dyni
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka płatków chili
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub lnianego lub oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka curry
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka nasion dyni lub słonecznika

Jak poprzednio przygotuj dynię oraz ciecierzycę. Wszystko przełóż do blendera (oprócz pestek dyni/słonecznika). Całość zmiksuj. Jeżeli masa jest zbyt sucha dodaj odrobinę wody. Gotową masą smaruj kanapki. Do dekoracji możesz użyć pestek dyni, słonecznika, a nawet płatków chili lub liści oregano.

W jednej porcji (ok 100 g) znajduje się:

Wartość odżywcza: ok 194 kcal

Białko: 9 g

Węglowodany: 16,5 g

Tłuszcz: 8,9 g