Warzywne frytki dla dużych i małych z dipem kaparowo – oliwkowym

Kto z nas nie lubi frytek? Ja uwielbiam ich smak i choć wiem, że nie są zdrowe, posiadają tłuszcze trans i są wysokokaloryczne to również rozumiem, że ciężko się bez nich obyć. Dlatego też dość często w domowym zaciszu przygotowuję ich zdrowszą wersję, która bardziej mi smakuje. Można ją przygotować zarówno z młodych, jak i starych już warzyw, wiosną, latem, jesienią a nawet zimą. Do tego pyszne zioła, przyprawy lub samodzielnie przygotowana pasta / dip i można się cieszyć wyjątkowym smakiem i zapachem oraz bogactwem witamin.

Składniki:

  • 1 marchew (100 g)
  • 1 pietruszka (100 g)
  • 1 seler (150 g)
  • 1 burak (100 g)
  • 1 cukinia (150 g)
  • 3 łyżki marynowanych kaparów (30 g)
  • 10 drylowanych zielonych oliwek (50 g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek (40 ml)
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka sezamu (10 g)

Wszystkie warzywa umyj i obierz (nie obieraj cukinii). następnie pokrój je w długie słupki grubości palca wskazującego. Przełóż warzywa do miski. Dodaj sól i odczekaj 30 min, aż wypłynie z nich nadmiar wody. Możesz również nagrzać piekarnik : ok 180 stopni.

W międzyczasie przygotuj kaparowo – oliwkowy dip: zmiksuj w blenderze kapary, oliwki, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyk wody, szczyptę soli i pieprzu. Na suchej patelni upraż sezam. Przygotowany dip przełóż do miseczki i posyp sezamem.

Wróć do warzyw. Odciśnij z nich nadmiar wody. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia (zabezpieczoną foli) i piecz w piekarniku do miękkości (30-40 min).

Gotowe frytki podawaj z dipem.

1 porcja (250 g) zawiera:

Wartość energetyczna: ok 238 kcal

Białko: 4,2 g

Węglowodany: 12,2 g

Tłuszcz: 17,5 g

A na koniec jeszcze porównanie do klasycznych frytek smażonych (250 g) z keczupem:

Wartość energetyczna:  ok 465 kcal

Białko: 7,6 g

Węglowodany: 63,5 g

Tłuszcz: 20 g