Warzywne frytki dla dużych i małych z dipem kaparowo – oliwkowym
Kto z nas nie lubi frytek? Ja uwielbiam ich smak i choć wiem, że nie są zdrowe, posiadają tłuszcze trans i są wysokokaloryczne to również rozumiem, że ciężko się bez nich obyć. Dlatego też dość często w domowym zaciszu przygotowuję ich zdrowszą wersję, która bardziej mi smakuje. Można ją przygotować zarówno z młodych, jak i starych już warzyw, wiosną, latem, jesienią a nawet zimą. Do tego pyszne zioła, przyprawy lub samodzielnie przygotowana pasta / dip i można się cieszyć wyjątkowym smakiem i zapachem oraz bogactwem witamin.
Składniki:
- 1 marchew (100 g)
- 1 pietruszka (100 g)
- 1 seler (150 g)
- 1 burak (100 g)
- 1 cukinia (150 g)
- 3 łyżki marynowanych kaparów (30 g)
- 10 drylowanych zielonych oliwek (50 g)
- 4 łyżki oliwy z oliwek (40 ml)
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka sezamu (10 g)
Wszystkie warzywa umyj i obierz (nie obieraj cukinii). następnie pokrój je w długie słupki grubości palca wskazującego. Przełóż warzywa do miski. Dodaj sól i odczekaj 30 min, aż wypłynie z nich nadmiar wody. Możesz również nagrzać piekarnik : ok 180 stopni.
Wróć do warzyw. Odciśnij z nich nadmiar wody. Posyp solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek i łyżkę wody. Całość dokładnie wymieszaj. Przełóż warzywa na blaszkę do pieczenia (zabezpieczoną foli) i piecz w piekarniku do miękkości (30-40 min).
Gotowe frytki podawaj z dipem.
1 porcja (250 g) zawiera:
Wartość energetyczna: ok 238 kcal
Białko: 4,2 g
Węglowodany: 12,2 g
Tłuszcz: 17,5 g
A na koniec jeszcze porównanie do klasycznych frytek smażonych (250 g) z keczupem:
Wartość energetyczna: ok 465 kcal
Białko: 7,6 g
Węglowodany: 63,5 g
Tłuszcz: 20 g