Tort naleśnikowy z warzywami

Chyba każdy z nas uwielbia torty. Można by je jeść na każdy posiłek, nawet na obiad. Niestety zazwyczaj słodkie torty, które można kupić w cukierni lub też upiec samodzielnie nie nadają się na główne posiłki. Mają za mało witamin, minerałów i błonnika, a za dużo cukru, szczególnie tego prostego, który odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej, wywołując nadwagę i otyłość oraz wysokie skoki insuliny. A co, gdyby przygotować zdrowy torcik, którym się najemy? Polecam warzywny torcik naleśnikowy!

Składniki na ciasto naleśnikowe;

  • pół szklanki mleka krowiego 2% lub roślinnego
  • pół szklanki wody mineralnej gazowanej
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki sojowej lub kokosowej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego (20 ml) do smażenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki cukru

Składniki na farsz:

  • garść szpinaku świeżego lub mrożonego (100 g)
  • 2 ząbki czosnku (5 g)
  • pół puszki kukurydzy konserwowej (100 g)
  • 2 duże pomidory (200 g)
  • 1 cebula dymka (20 g)
  • sól, pieprz
  • płatki chili

Dodatkowo koncentrat pomidorowy i starty ser żółty.

Przygotowanie ciasta:

Połącz wszystkie suche składniki. Następnie dodaj mokre i dobrze wymieszaj. Ciasto nie powinno być zbyt mokre. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodaj mąkę. Rozgrzej dobrze patelnię i posmaruj ją odrobiną oleju. Następnie wylewaj po kolei ciasto i smaż naleśniki.

Przygotowane farszu szpinakowego:

Na rozgrzaną patelnię z wodą dodaj szpinak i obrane, przeciśnięte przez prasę ząbki czosnku. Dodaj odrobinę soli i całość uduś  do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy farsz przełóż do miseczki.

Przygotowanie farszu pomidorowego:

Na rozgrzana patelnię wrzuć pokrojone pomidory, kukurydzę konserwową z odrobiną zalewy, pokrojoną cebulę dymkę i przyprawy. Duś do miękkości. Całość przełóż do miseczki.

Przygotowanie tortu:

Przygotuj szklane naczynie żaroodporne. Wysmaruj je odrobiną tłuszczu. Następnie układaj kolejno: naleśnik, farsz szpinakowy, naleśnik, farsz pomidorowy, naleśnik, farsz szpinakowy itd. Na samym końcu powinien być naleśnik posmarowany koncentratem ze startym serem żółtym.

Tak przygotowany torcik piecz w piekarniku przez ok 30 min. Można podawać ze świeżymi ziołami np. listkami bazylii.

1 porcja (250 g) zawiera:

Wartość kaloryczna: ok 350 kcal

Białko: 18 g

Węglowodany: 37 g

Tłuszcz: 12,4 g