Szybka i bardzo prosta sałatka warzywna. Idealna zarówno na śniadanie, jak i kolację. Dla zapracowanych, odchudzających się i prowadzących spokojny tryb życia. Czyli w zasadzie dla każdego 🙂
Składniki:
- garść mixu sałat
- 1 mały pomidor
- kawałek marchewki
- 1 mały ogórek
- 2 kromki chleba wieloziarnistego
- 50 g marynowanego śledzia
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz do smaku
Wszystkie warzywa potnij w talarki, kosteczkę, paseczki, jak chcesz. Najlepiej zrobić różne kształty. Można też użyć temperówki do warzyw. Dzięki niej powstaną piękne marchewkowe lub ogórkowe kształty. Sałaty przełóż do naczynia i wymieszaj z pociętymi warzywami. Całość wymieszaj.
Następnie na rozgrzanej patelni przysmaż kromki chleba wieloziarnistego z obu stron. Gotowy chlebek nałóż na talerz razem z sałatką. Zostaw jednak miejsce na rybę i sos.
Przygotuj sos musztardowo-miodowy. Do tego celu w niewielkiej miseczce wymieszaj miód, musztardę, sól, pieprz i łyk wody.
Przełóż rybę na talerz z sałatką i grzankami, a na samym końcu polej ją sosem. I gotowe w 10 minut. Wartość kaloryczna to ok 350 kcal. Syci, jest wyjątkowo pożywne i nie czuje się głodu przez długi czas.