Rozgrzewająca herbata malinowa

Na zewnątrz chlapa, ciapa. Pogoda, jak na jesień przystało = idealna. Wysokie letnie temperatury również odpuszczają, choć jeszcze przez kilka dni, w niektórych miejscach Polski, pojawiały się zadziwiająco wysokie, nawet do 20 stopni Celsjusza! A mamy przecież koniec października! 🙂

Nie mniej jednak postanowiłam przygotować kilka herbacianych postów, tak jak obiecałam ostatnio na moim instagramie https://www.instagram.com/arkadia_zdrowia/

Mam nadzieję, że Wam się przyda.

W tym przepisie można użyć różnych herbat, w zależności od swoich potrzeb, preferencji smakowych, czy współistniejących chorób.

Herbata czarna – pobudza umysł i ciało, w szczególności układ pokarmowy i perystaltykę jelit, wzmacnia naczynia krwionośne. Parzyć należy ją w tak zwanym białym wrzątku, czyli w temperaturze 100 stopni C przez 3-4 minuty.

Herbata zielona – pobudza i orzeźwia. Parzy się ją w temperaturze 70 – 80 stopni C przez ok 6 min. Dłuższe parzenie zmienia nie tylko smak, ale również jej właściwości – uspokaja.

Herbata czerwona – bogactwo przeciwutleniaczy, polifenolii, które pozytywnie obniżają powstający w naszym organizmie stres oksydacyjny, chronią przed powstawaniem nowotworów, rozwojem chorób układu krwionośnego, miażdżycą, udarem mózgu i zawałem serca. Dodatkowo przyspiesza przemianę materii i umożliwia zwiększenie spalania kalorii, czyli idealna dla osób odchudzających się 🙂 Poprawia pamięć i normalizuje ciśnienie krwi. Parzyć należy ją w temperaturze 96 – 90 stopni C przez 1-3 min.

Herbata biała – najzdrowsza spośród dostępnych herbat. Bogactwo przeciwutleniaczy (prawie dwa razy więcej niż zielona herbata), spowalnia procesy starzenia, chroni przed nowotworzeniem, orzeźwia, łagodzi stres, poprawia koncentrację, zapobiega miażdżycy i obniża poziom cholesterolu LDL. Parzy się ją w temperaturze 80 – 90 stopni C przez 2-5 minut.

 

Przepis na rozgrzewającą herbatę z malinami:

Wersja podstawowa

Składniki:

  • herbata liściasta dobrej jakości
  • garść malin
  • łyżeczka miodu

Zaparz herbatę. Dodaj maliny i ewentualnie miód lub cukier trzcinowy.

Możesz również dodać plaster cytryny lub udekorować ją świeżymi liśćmi mięty lub melisy. Wygląda wtedy wyjątkowo, zresztą sami się przekonajcie 🙂

Wersja zimowa

Składniki:

  • herbata liściasta
  • garść malin
  • plaster pomarańczy
  • 2 goździki
  • laska cynamonu
  • łyżeczka miodu

Zaparz herbatę. Dodaj pozostałe składniki i gotowe!