Herbata z cytryną, miodem i imbirem

Witam Was Kochani!

Dzisiaj toruńska pogoda spłatała mi figla. Rano zimno i deszczowo, aż chciało się zawinąć w kocyk i przeleżeć cały dzień. Oczywiście trochę wbrew sobie wstałam i poszłam pobiegać. W końcu jest to idealna pogoda na tego rodzaju sport! 🙂

Następnie po południu przepięknie się wypogodziło! Silne słońce, delikatny wietrzyk, ale mocno chłodne powietrze. Dodatkowo cudowne jesienne liście!!! Żyć nie umierać 🙂 Na taką pogodę przygotowałam sobie pyszną herbatę czarną z miodem gryczanym, idealnym przeciw przeziębieniom, cytryną i korzeniem imbiru. Cudownie rozgrzewa i daje energię do działania! A poniżej zamieszczam dla Was przepis, aby umilić Wam dzień 🙂

Herbata z cytryną, miodem i imbirem

Składniki:

  • sypana herbata dobrej jakości, najlepiej czarna
  • łyżka miodu, np gryczanego lub spadziowego
  • plaster cytryny
  • kawałek korzenia imbiru

Pokrój drobno korzeń imbiru i zaparz razem z herbatą. W zależności od tego, jakiej używasz (o rodzajach herbat pisałam tutaj) parz odpowiednio długo, aby wydobyć jej dobroczynne właściwości i oczywiście smak. Następnie odcedź liście herbaciane. Imbir możesz zostawić, albo usunąć, jeżeli chcesz mieć delikatniejszy smak. Dodaj miód i cytrynę. Wszystko zamieszaj i gotowe!

Można też oczywiście przygotować wersję de lux!

Herbata z cytryną, miodem, imbirem i zimowymi przyprawami

Składniki:

  • herbata czarna liściasta
  • plaster cytryny lub pomarańczy
  • łyżka miodu
  • kawałek korzenia imbiru
  • laska cynamonu
  • kilka goździków

Pokrój korzeń imbiru i zaparz razem z herbatą. Następnie odcedź herbatę, dodaj miód, plaster cytryny lub pomarańczy, kilka goździków i cynamon. Odczekaj jeszcze chwilę, aby całość przeszła swoimi smakami i zapachami. I wersja de lux gotowa!