Zdrowe odżywianie

Piwna zupa z miodem

Niezwykła i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych polskich zup! Piwna z dodatkiem miodu to po prostu niebo w gębie. Szybka, bardzo prosta i jednocześnie niezwykle smaczna i sycąca. Pewnie zastanawiacie się, jakiego piwa użyć. Ja uwielbiam ciemne i gorzkie. To coś wyrazistego i konkretnego. Oczywiście na jasnym piwie również uda się przyrządzić smaczną zupę. Ale absolutnie nie poleciłabym smakowych piw, chyba że piernikowe, miodowe lub z dodatkiem chili. Inne typu jabłkowe, malinowe, kawowe, czy shake moim zdaniem nie nadają się. Może na wersję owocową zupy, ale tego jeszcze nie próbowałam.

Składniki:

  • butelka ciemnego piwa (330 ml)
  • 2 żółtka (40 g)
  • 2 łyżki miodu (gryczany lub spadziowy polecam) (40 g)
  • garść startego sera żółtego (30 g)
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 0,1% tł. (40 g)
  • 2 kromki chleba wieloziarnistego (80 g)
  • przyprawy mielone: cynamon, imbir, goździk, gałka muszkatołowa, pieprz, sól

Przygotowanie tej niezwykłej potrawy jest niesamowicie szybkie i proste. Wystarczy  na samym początku utrzeć żółtka z miodem. Do gotującego się na małym ogniu piwa dodaj przyprawy. Gotuj ok 5 minut i wyłącz. Odczekaj 5 minut, aż lekko ostygnie. W międzyczasie zetrzyj ser żółty i pokrój chleb w małe kosteczki. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć chleb, aby z niego zrobić grzanki. Mieszaj aż się ładnie zarumienią, a później odstaw na bok.

Do zupy wrzuć utarte żółtka z miodem i delikatnie podgrzewaj. Cały czas mieszając dodaj na sam koniec jogurt naturalny. Nie doprowadzaj do zagotowania się zupy. Przełóż zupę na talerz, dodaj grzanki i starty ser na wierzch.

Możesz też uprażyć nasiona słonecznika na suchej patelni i dodać je do dekoracji zupy. Będzie jeszcze smaczniejsza:)

Smacznego!

1 porcja, czyli 330 ml zawiera: ok 640 kcal, w tym

węglowodany: 89 g

białko: 24 g

tłuszcz: 18 g

Daj znać, co o tym myślisz!