Pasta z ciecierzycy z pomidorami
Co można nałożyć na chleb lub bułkę? Standardowo masło i twaróg z rzodkiewką? Wędlinę drobiową, plasterek pomidora i liść sałaty? A może ser żółty i ketchup? Komu nie znudziły się takie potrawy? Bardzo fajnym i ciekawym, a przede wszystkim zdrowym rozwiązaniem, pełnym białka pełnowartościowego jest pasta z produktów strączkowych. W tym przypadku polecam pastę z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i przyprawami. Aby przygotować przepyszną pastę do smarowania na kanapkę będą potrzebne następujące składniki:
- 400 g ugotowanej ciecierzycy
- 100 g suszonych pomidorów (namoczonych wcześniej w ciepłej wodzie)
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- kilka łyżek wody (aby masa po zblendowaniu nie była zbyt sucha)
- 1 – 2 ząbki czosnku (jak kto lubi)
- szczypta kminku
- szczypta oregano
- kilka liści świeżej bazylii
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do blendera przełóż ugotowaną ciecierzycę, pokrojone suszone pomidorki, obrany czosnek oraz przyprawy. Dodaj olej i kilka łyżek wody. Następnie całość zmiksuj. Jeżeli masa jest zbyt sucha i ciężko będzie się rozsmarowywała na chlebie – dodaj jeszcze odrobinę wody. Posmakuj i nakładaj. Smacznego!
Z całości wychodzą około 4 porcje. Jedna porcja to ok 100 g gotowego produktu:
Kaloryczność: ok 250 kcal
Białko: 10 g
Węglowodany: 20 g
Tłuszcze: 13 g