Odchudzanie,  Psychodietetyka,  Relaks,  Seniorzy,  Sportowcy,  Suplementacja,  Zdrowe odżywianie,  Zdrowie psychiczne

Miód – przepis na zdrowie

Miód może być uznawany jednocześnie jako smakołyk, substancja słodząca wykorzystywana zamiast cukru do herbaty, kawy, mleka lub ciast, ale również jako substancja lecznicza. Jest kaloryczny, nie da się ukryć. Jedna łyżka miodu waży ok 25 g i dostarcza 80 kcal. Jednak posiada szereg dobroczynnych właściwości, z którymi żaden antybiotyk, suplement diety, czy lek nie może się równać.

Dobroczynne atrybuty miodu wynikają z jego niezwykłego składu. Oczywiście są różne rodzaje miodów: wielokwiatowy, spadziowy, leśny, faceliowy, gryczany, rzepakowy itd. Mogą różnić się trochę swoim składem, ale zazwyczaj większość z nich zawiera przede wszystkim węglowodany ale także witaminy A, C, z grupy B (B1, B2, B6 i B12), kwas foliowy, biotynę. Po za tym są mikro i makroelementy takie jak: potas, wapń, żelazo, magnez, cynk, chlor, molibden, kobalt i mangan. Duże znaczenie w miodzie mają enzymy wprowadzane przez wytwarzające go pszczoły. Mają one działanie antybakteryjne. Należą do nich: lizozym, nadtlenek wodoru, inhibina oraz apidycyna.

Najważniejsze właściwości miodów:

  • w starożytności uznawany był za eliksir młodości,
  • jest źródłem łatwo przyswajalnej energii, idealny po dużym wysiłku fizycznym, dla osób ciężko pracujących fizycznie i umysłowo, dla osób wyczerpanych, niedożywionych, po ciężkich chorobach, w chorobach nowotworowych i osób starszych,
  • działanie antybakteryjne, szczególnie na gronkowce, paciorkowce, laseczki wąglika, prątki gruźlicy, rzęsistka pochwowego i chorobotwórcze drożdżaki Candida,
  • pozytywny wpływ na układ pokarmowy (na ciepło poprawia trawienie i niweluje zaparcia, na zimno – przeciwbiegunkowo),
  • łagodzi wrzody żołądka,
  • zmniejsza dolegliwości ze strony woreczka żółciowego, dróg żółciowych i wątroby,
  • skuteczny na przeziębienia i bóle gardła,
  • przyspiesza gojenie się ran, łagodzi podrażnienia i rany,
  • zmniejsza ryzyko tworzenia się nieprawidłowych blizn, w szczególności bliznowców,
  • spowalnia miażdżycę tętnic i wystąpienie chorób sercowo-naczyniowych,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • wzmaga apetyt,
  • rozluźnia, koi nerwy, stymuluje produkcję endorfin,
  • pobudza pracę mózgu, zwiększa energię i naszą wydolność, poprawia pamięć i zapamiętywanie,
  • rozpuszczony w gorącym mleku działa nasennie,
  • jako kosmetyk świetnie rozjaśnia, nawilża i wygładza skórę,
  • masaż gorącym miodem relaksuje ale również działa antybakteryjnie i antycellulitowo.

Nawet w tradycyjnej Ajurwedzie miód znajduje swoje niesamowite zastosowanie. Jest opisany jako ostry, suchy i cierpki, choć ma słodki posmak. Ponadto był dawniej zalecany nie tylko na przeziębienia i wzmocnienie ale również na odchudzanie! Znakomicie sprawdza się także przy chorobach układu oddechowego, gdyż działa wykrztuśnie, niweluje ból gardła, wzmacnia struny głosowe i przyspiesza leczenie chorób zapalnych oskrzeli. Pobudza przemianę materii i przyspiesza trawienie.

Pamiętajmy! Jeżeli zależy nam na cennych właściwościach miodu to nie podgrzewajmy go powyżej 40 stopni C! Powyżej tej wartości tracone są dobroczynne dla naszego organizmu związki. Także ważne jest jego przechowywanie: w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu.

Ciekawostki:

  1. Miód nie powoduje uzależnienia. Jak wykazują badania zawarte są w nim różne rodzaje cukrów, które powoli i w sposób równomierny powodują wzrost poziomu glukozy we krwi i równomierne wydzielanie insuliny. Również poziom glukozy we krwi opada równomiernie, a nie nagle, gwałtownie, jak po spożyciu innych słodkich przekąsek.
  2. Miód zapewnia dobrą sprawność mózgu. Zawarte w nim cukry proste szybko zaspokajają zapotrzebowanie energetyczne neuronów budujących nasz mózg. Poprawia pamięć i koncentrację. Z jego pomocą możemy pracować lub zwyczajnie funkcjonować do późnych godzin nocnych. Ponadto zawarte w miodzie substancje, a jest ich ponad 200, stymulują bezpośrednio produkcję serotoniny w mózgu, co dodatkowo usprawnia nasze szare komórki i działa antydepresyjnie.
  3. Miód usuwa ból głowy. Niekiedy ból głowy wywołany jest niedoborem magnezu w naszej diecie. Dochodzi wówczas do skurczu naczyń krwionośnych i do niedostatecznego dotlenienia mózgu. W takim wypadku warto posilić się ciepłym napojem z miodem lub zjeść łyżkę miodu.
  4. Miód na impotencję. Jedna z odmian miodu, a konkretnie miód z Bułgarii, jak wskazują doniesienia naukowe, posiada substancje zmniejszające impotencję u mężczyzn. Pozyskiwany jest z kwiatów ostu rosnącego na łąkach Rodopy.
  5. Miód może mieć działanie trujące. Nie chodzi mi tutaj o zatruwanie swojego ciała węglowodanami prostymi występującymi w miodzie. Istnieje miód pozyskiwany z różanecznika pontyjskiego. To właśnie jego odmiana jest groźna dla naszego życia i zdrowia.

Daj znać, co o tym myślisz!