Jakie badania są potrzebne do konsultacji z dietoterapeutą on-line?
23 stycznia 2021Przede wszystkim: morfologia krwi (ilość erytrocytów, leukocytów, płytek krwi) hemoglobina hematokryt MCV, MCH, MCHC A dodatkowo: lipidogram (w szczególności przy nadwadze, otyłości, chorobach układu krwionośnego, metabolicznych, cukrzycy) białko CRP wit D (przy osteopenii lub osteoporozie) wapń, fosfor, magnez wit B12, żelazo, ferrytyna (przy niedokrwistości) glukoza i insulina na czczo hemoglobina glikowana (przy cukrzycy) TSH, T3 i T4 (przy problemach z tarczycą) FSH, LH, progesteron, estradiol, prolaktyna, estosteron, testosteron (przy zaburzeniach hormonalnych) kortyzol analiza moczu testy na alergie pokarmowe test laktuloza/mannitol, na zonulinę, na kalprotektynę, wodorowy test oddechowy (przy podejrzeniu celiaki, IBS, SIBO, problemach jelitowych)
Jak pić więcej? Praktyczne wskazówki przeciwdziałające odwodnieniu organizmu.
Ostatnio w swoim gabinecie dietetycznym w Toruniu spotkałam się z Pacjentką, która miała dość duże problem z piciem wody w ciągu dnia. Z rozmowy wynikało, że od najmłodszych lat nie chciała nawadniać swojego organizmu. Nigdy nie była zainteresowana piciem wody,…
Alergie i nietolerancje pokarmowe, Dietetyka ogólna, Nowości dietetyczne, Zapalenia i choroby autoimmunologiczne, Zdrowe odżywianieEkscytotoksyny – dodatek do żywności niszczący nasz mózg
Czy zastanawiałeś się kiedykolwiek, dlaczego potrawy kupowane na mieście, hamburgery, lody, hot dogi, czy też sklepowe zupy – krem, mrożonki, czy nawet chleb smakują lepiej, niż te same potrawy przygotowywane w domu? Nie tylko smakują intensywniej, mają ładniejszy kolor, fakturę,…
Jaką dietę wybrać? Czyli skuteczne odchudzanie.
Nie jedna z nas przeżyła taki nieciekawy moment w swoim życiu. Patrzy do lustra i nie do końca jest zadowolona ze swojego wyglądu. Widzi większy niż zwykle brzuszek, mocno zaokrąglone boczki i nadmiar tłuszczyku między udami. Latem łatwo zgubić te…
Sos po żydowsku
Któż nie kocha smakowitych i aromatycznych sosów. Nie lubię używać kupnych mieszanek, czy dipów. Po pierwsze mają dość dużo pustych kalorii. Po za tym mają również niepotrzebne barwniki i konserwanty, a tego należy się wystrzegać. Cóż, nie pozostaje nic innego,…
Piwna zupa z miodem
Niezwykła i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych polskich zup! Piwna z dodatkiem miodu to po prostu niebo w gębie. Szybka, bardzo prosta i jednocześnie niezwykle smaczna i sycąca. Pewnie zastanawiacie się, jakiego piwa użyć. Ja uwielbiam ciemne i gorzkie. To coś…
Odchudzanie, Psychodietetyka, Relaks, Seniorzy, Sportowcy, Suplementacja, Zdrowe odżywianie, Zdrowie psychiczneMiód – przepis na zdrowie
Miód może być uznawany jednocześnie jako smakołyk, substancja słodząca wykorzystywana zamiast cukru do herbaty, kawy, mleka lub ciast, ale również jako substancja lecznicza. Jest kaloryczny, nie da się ukryć. Jedna łyżka miodu waży ok 25 g i dostarcza 80 kcal.…
fizjoterapia i rehabilitacja, Masaże i zabiegi kosmetyczne, Relaks, Terapia ducha, Zdrowie psychiczneShiroabhyanga – czyli indyjski masaż głowy
Shiroabhyanga należy do wyjątkowo relaksacyjnych i przyjemnych masaży głowy. Wykonuje się go w Indiach zgodnie z ajurwedyjską techniką, najczęściej w pozycji siedzącej, choć jest on również dość przyjemny na leżąco. W Indiach ten rodzaj zabiegów wykonuje się praktycznie wszędzie: na…
Haloweenowe mity dietetyczne
W telewizji, internecie, wśród znajomych jesteśmy wprost bombardowani różnymi teoriami dotyczącymi zdrowego odżywiania. Wiele z nich to bujda na kółkach, niesprawdzone informacje wymyślone lub zasłyszane. Niekiedy opisywane w gazetach lub blogach przez tak zwanych ekspertów za sprawdzone i poparte rzetelnymi…
Smalec, czyli nie taki diabeł straszny
Pamiętam, że od dzieciństwa wpajano mi, iż smalec nie jest dobrym tłuszczem dla zdrowia człowieka. Takie informacje szły ze mną przez całe życie. Były przy mnie również podczas studiów i nawet na studiach podyplomowych z dietoterapii. Ostatnio jednak doszły mnie…
Białko białku nierówne
Jak zapewne wiecie, białka są niezbędnymi składnikami naszej codziennej diety. W każdym posiłku należy dostarczać niezbędne składniki pokarmowe: węglowodany, tłuszcze i oczywiście białka w odpowiednich proporcjach. Niestety nie każde źródło białka jest tak samo dobre. Oznacza to, że nie wszystkie…